2 Temmuz 2024 Salı 03:50:59


Başarı İçin 3 Temel Şart

Başarı İçin 3 Temel Şart

 

Her alanda, her konuda başarı için şu 3 temel beceriye sahip olmalısınız:

 

1. Odaklanma: Her şeyde çok iyi olmanız mümkün değildir. Tek bir amaç/alan/konu/proje seçin ve ona odaklanın. Tüm varlığınızla odaklanın ve seçtiğiniz şeyle hizalanmayan her şeyi elimine edin.

2. İstikrar: Biraz pratikle odaklanma becerisi geliştirdiniz. Ancak ara sıra odaklanmak bir işe yaramaz. Düzenli bir şekilde bir konuya odaklanmak ve ilgili eylemlerde bulunmaktır asıl farkı oluşturan. İç ve dış değişkenlerden kendinizi soyutlayan ve odaklanmaya devam edin.

3. Sabır: Sonuçlarla ilgilenmeyin. Bir an önce sonuç almayı beklemeyin. Sabırlı olun. Odaklı ve kararlı iseniz bırakın gerisini zaman halletsin. Sonuçlar eninde sonunda gelecektir. Siz sadece sisteminize yani günlük pratiklerinize odaklanmaya devam edin. Hemen ödüllendirilmeseniz dahi, ki muhtemelen öyle olacak, büyük bir kararlılıkla sürece bağlı kalın. 

 

Başarı için gereken asgarî şart nedir?

Başarıya ulaşmak için hep daha fazlasına ihtiyacımız olduğunu düşünürüz. Kuracağımız iş için daha fazla fona, hayatımızı organize etmek için daha fazla program ya da uygulamaya, o çok sevdiğimiz aktivite için daha fazla malzemeye, sosyalleşmek için daha şık kıyafetlere, daha iyi arabalara, daha büyük evlere…

Harekete geçmek için şartların optimum bir şekilde bir araya gelmesini bekleriz. 

Fakat belki de ihtiyacımız olan şey daha azıdır. Belki de ihtiyacımız olan şey daha az dikkat dağıtıcıdır. Daha az seçenektir.  

Seçenek azlığının ve kısıtlayıcı koşulların odaklanmayı, üretkenliği ve dolayısıyla başarı olasılığını artırdığını kanıtlayan bilimsel araştırmalar var.

Şundan kuşku duymayın. Şu an elinizdeki kaynaklar başarı için yeterlidir. Şartlar optimum bir şekilde çoktan bir araya gelmiştir. Eklemek değil elemektir başarıyı bir seçenek haline getiren. Enerjinizi kaynak eklemeye değil; pürüzleri gidermeye harcayın. Çoğa değil aza odaklanın. Açık bir amaca ve sizi bu amaca götürecek küçük, basit ve spesifik ‘sonraki adımlar’a sahip olmanız yeterlidir. Bu denkleme sığmayan herşeyi eleyin.

Unutmayın, kısıtlı koşullar başarısızlık için bahane değil; aksine, başarı için neredeyse bir ön şarttır. 

Harekete geçmek için en ideal zaman dündü. İkinci en ideal zaman bugündür.

img

Ömer ÜNER

Yorumlar