27 Haziran 2024 Perşembe 15:50:21


Alışkanlıklarda Domino Etkisi

Alışkanlıklarda Domino Etkisi

 

Her iyi davranış zincirleme bir reaksiyona yol açar ve başka iyi davranışların gerçekleşme olasılığını artırır.

Davranışlarınızda olumlu yönde küçük de olsa bir değişiklik yaptığınız takdirde bu değişiklik zincirleme bir tepkimeyi harekete geçirecek ve bağlantılı başka davranışlarda yine olumlu yönde bir kaymaya/değişime sebep olacaktır. Domino etkisinin davranış bilimlerindeki karşılığı budur.

Bir alışkanlık diğerini tetikler, o da diğerini. Tıpkı domino taşları gibi… Taşlar düştükçe yani davranışlar değiştikçe beklenmedik bir momentum oluşur. Daha az, hatta sıfır çabayla başka değişimler oluşmaya başlar. Her değişim kişinin kendisine olan yerleşik inançlarında çok küçük de olsa bir sapmaya yol açar. Bu sarmal büyüyerek, ivme kazanarak devam eder.

 

Alışkanlık oluşturma ya da değiştirme amaçlı domino etkisi stratejisini uygularken şu 3 şeye dikkat edilmelidir:

  1. En çok motive olduğun şeyle başla. Küçük bir davranışla başla ve istikrarlı bir şekilde uygula. Bu tatmin ve başarı hissine sebep olacağı gibi aynı zamanda kendine olan inancında da olumlu yönde bir kaymaya yol açacaktır.

  2. Momentumu yakala ve hemen yapmaya istekli olduğun bir sonraki küçük göreve geç. Yakaladığın momentum seni bir görevden diğerine taşıyacaktır. Her tekrarla kendine olan inancın daha da güçlenecektir.

  3. Zorlanmaya başladığın zaman görevi küçük parçalara ayır. Hatta komik derecede küçük parçalara. Yeni bir alışkanlık oluştururken küçük ve üstesinden gelinebilir bir seviyede başlamak çok önemlidir. Domino etkisi sonuçlarda değil; süreçtedir. Kısacası momentumu sürdürmelisiniz. Böylece bir sonraki küçük göreve geçebilir ve onu da başarıyla tamamlayabilirsiniz. Bu süreçte kendinize olan inancınız her seferinde daha da güçlenecektir.

img

Ömer ÜNER

Yorumlar