2 Temmuz 2024 Salı 04:08:31


42* Seneden 42 Ders

42* Seneden 42 Ders

 

1. Günlük pratiklerin gücüne inan. Bir değeri olan her şey, iyi niyetli pratiklerin doğal sonucudur.

 

2. Güçlü bir sebebin varsa başla; nasıl yapacağını bir şekilde öğrenirsin. 'Niçin'i anlarsan, 'Nasıl' başının çaresine bakar.

 

3. Sağlık yoksa diğer her şey, vitrin süsüdür. Sahip olduğun kaynakların önemli bir kısmını fiziksel ve ruhsal sağlığın için kullan.

 

4. Değerlerinle hizalanmayan her 'evet' ayağına, kalbine, zihnine, vaktine atılmış prangadır. Hayır'da hayır vardır.

 

5. Oturmak, yavaş yavaş ölmektir. Kalk. Hareket et. Yürü. Koş. Gez. Oyna.

 

6. Şartlı sevgi, bir oksimorondur.* Gerçek sevgi, şeyleri ve kişileri oldukları gibi görmektir. Bir şeyin ya da kişinin en iyi versiyonuna duyulan ilgi, sevgi değil; olsa olsa projedir.

 

7. Kimseyi değiştiremezsin. Tarafların birbirini değiştirmeye odaklandığı bir ilişki yıpranır. Taraflar, birbirinin mütemmim cüzü (tamamlayıcı unsur) olmalıdır. 

 

8. Bir şeyi, doğal sınırlarının ötesine genişlettiğiniz zaman etkisini kaybeder. Aşk'ta olan budur. Artık bir yemeğe ya da kıyafete bile aşık olabiliyoruz.

 

9. Bileşik faiz prensibinin gücünden yararlan. Küçük meblağlar da olsa yatırım yapmaya başla. Gerekiyorsa azla yaşa. Kanaat et. Tasarruf et. Yapabildiğin kadar yatırım yap. Ve geriye yaslan, paranın büyümesini izle. (Faiz ile kast edilen banka faizi değil; daha ziyade hisse senedi piyasasıdır. Yapılan küçük yatırımların, atılan küçük adımların karşılığının zaman içinde katlanarak artmasını ifade eden bir kavramdır.)

 

10. Meşguliyet bir modernizm hastalığıdır. Ayrıca sayısız hastalığın kaynağıdır. Meşgul değil odaklı ol.

 

11. En önemli 2 kaynağını, zamanını ve enerjini, neye harcadığın, kim olduğunu ve nasıl bir hayat yaşadığını belirler.

 

12. Yavaşla. Acele etmek nadiren işe yarar. Daha çok değer üretmek ve daha keyifli bir hayat yaşamak istiyorsan, yavaşla.

 

13. Hayatında gereğinden fazla 'şey' varsa düzenlemek, organize etmek çözüm değildir. Hangi etkili tekniği uygularsan uygula, bir süre sonra yine karışacak, yine dağılacaktır. Çözüm azalmak, sadeleşmek, hafiflemektir. Bunu yaparsan organize yaşamak için minimum çaba yeterli olacaktır.

 

14. İşbirliği, rekabetten çok daha değerlidir. Rekabette doğal olmayan; fıtrata aykırı bir şeyler var, ama henüz çözemedim. Belki içinde ego kırıntısı barındırmayan bir rekabet türü görmediğim içindir. Belki de rekabetin kaygı ve stresi tetiklediği; kaygı ve stresin ise sayısız ruhsal/fiziksel hastalığa yol açtığı bilimsel olarak kanıtlandığı içindir.

 

15. İnsanın içindeki boşluğu doldurmaya yetecek büyüklükte ev, araba ya da eşya yoktur.

 

16. Hayatındaki fazlalıklardan kurtulmak önemlidir. Daha da önemli olan ise onların yerine neyi / kimi koyacağındır.

 

17. Amaçsız internet kullanımı, çağın vebasıdır.

 

18. Ebeveynliğin onda dokuzu, çocuğun yolundan çekilmek; onda biri de sevmek ve takdir etmektir. Patronajla, eğitimle, dikte etmekle, şiddetle, manipülasyonla, akıl vermekle, aklını almakla, tehditle, fedakarlık sömürüsüyle, kendi zaaflarının ve ukdelerinin faturasını çocuğa kesmekle filan ilgisi yoktur. İstikametini bulmasını istiyorsan ona hayatınla ilham ol. Bunu yapamıyorsan, o halde sadece önünden çekil ve onu sev. Bu mucizevî yolculuğu en ön koltuktan izle. Tadını çıkar.

 

19. Huzur ve dinginlik, azalma ile mümkündür. Güzel olan neredeyse her şey, hayatlarımıza istiflediğimiz sayısız katmanın altında gizlidir. Bu katmanlar azaldıkça yavaş yavaş ortaya çıkacaklardır.

 

20. Başarı ve mükemmellik, sonuçlarda değil; süreçte gizlidir. Süreci iyileştirirsen sonuçlardan bağımsız bir şekilde mükemmelliğe ulaşmış olursun.

 

21. İstikametsiz aşk olmaz. Aşk, kendini gerçekleştirmiş, istikametini az-çok tayin etmiş iki kişi arasında olur. Tarafların ikisinde ya da birinde bunlar yoksa bu aşk değil; bağımlılıktır. Mecburiyettir. İhtiyaçtır.

 

22. İkna'da zorlama; ilham'da kolaylık vardır. İkincisi çok daha etkili bir yöntemdir.

 

23. Evin yanarken yangın talimatnamesini okumak seni kurtarmaz. Sorunun kaynağına inmelisin.

 

24. Tartışmak faydasızdır. İnsanlık tarihinde herhangi bir tartışmadan fikrini değiştirmiş bir şekilde çıkan kimse olmamıştır. Aksine, her tartışmada taraflar, kendi dar görüşlerine daha da bağlanırlar.

 

25. Semptomları tedavi etmeye çalışmak, hastalığı bütünüyle iyileştirmez. Enerjinizin çoğunu sorunun kaynağına inip; sebebini kavramaya ayırırsanız, tedavi ve değişim kaçınılmaz olacaktır. Üstelik çok daha az çabayla.

 

26. Mesainin en az dörtte birini baltayı bilemeye ayır. Geri dönüşü çok hızlı olacaktır. Bu mantığı hayatının her alanına uygulayabilirsin. 

 

27. Motivasyon ve irade gücü iyi gün dostlarıdır. Onlara bel bağlama. Kendini iyi hissetmediğin zamanlarda da hiç düşünmeden yapacağın çelik gibi alışkanlıklar geliştir. Başarılı ile başarısız; profesyonel ile amatör arasındaki fark budur.

 

28. Herkesin, kimseyle paylaşamadığı ve tek başına yaşamak zorunda olduğu bir karanlık hikayesi var. Bu yüzden kimseyi yargılama. Merhametli ol. Kötülere bile. Hatta özellikle onlara. Zaten kötülük bizatihi cezadır. 

 

29. Acil olarak kodladığın ve en değerli saatlerini ayırdığın şeylerin neredeyse hiçbiri yeterince önemli değildir. Modern insana, aciliyet-önem dengesini kaybetmek kadar zarar veren çok az şey vardır.

 

30. Ya özgürsün ya da borçlu. İkisi birden olmaz. Hemen bir çıkış planı yap. Borçlarından peyderpey de olsa kurtul.

 

31. An'da kalabilmek geçmiş ve geleceğe reddiye değil; tam tersi saygı göstermektir. Geçmiş ve gelecek de anlardan oluşmuştur ve oluşacaktır. O halde şu an'dan daha önemli ne olabilir?

 

32. Aynı anda tek bir şey yap. Tek bir aktivite, görev, iş... Tüm varlığınla, şu an yaptığın şeye odaklan. Bunun çok faydası var ama en önemli ikisi şunlar: Çok daha üretken olursun ve yaptığın her şey bir farkındalık pratiğine dönüşür. Her aktivite, her iş, her görev bir terapi seansı olur. Keyif alırsın. İyi hissedersin. 

 

33. Çocuğun sana bir şey anlatmaya çalışırken, dünyada başka hiç kimse ve başka hiçbir şey yokmuş gibi ona odaklan. Onu gerçekten dinlersen ebeveynliğin doruk performansını sergilemiş olursun. Ebeveyn olarak geriye yapacak çok bir şey kalmaz. Sadece bunu yaparak ona hayatı boyunca kullanacağı beceriler ve çok sağlam bir karakter hediye etmiş olacaksın. Evet, yanlış duymadın. Sadece dinleyerek. Kulağa çok kolay geliyor değil mi? Peki o halde, bunu yapabilen ebeveyn neden bu kadar az?

 

34. Çocuğunla geçirdiğin her anın değerini bil. Çünkü çok yakında bu ayrıcalığı kaybedeceksin. Kesin bilgi.

 

35. Kısıtlamalar üretkenliği artırır; derinleşmeyi mümkün kılar.

 

36. Kazandığından az harca. Ve kesinlikle sahip olmadığın parayı harcama. Finansal trajedilerin neredeyse tamamında bu klişeye rastlarsınız.

 

37. En iyi pazarlama taktiği ve en iyi tanıtım stratejisi, iyi bir ürüne sahip olmaktır. Eğer ürettiğiniz şey iyiyse insanlar gönüllü tanıtım elçileriniz olacaktır.

 

38. Başarıya giden yolda kestirme yoktur. Bir gecede fit, zengin, sağlıklı, kültürlü, başarılı olamazsın. Bu doğal yollarla ilerlemesi gereken bir süreçtir. O halde sürece aşık olmaktan başka çaren yok.

 

39. İyi bir yürüyüş, birçok sorunu çözer. Her gün biraz yürü. Kilo vermek istiyorsan, yürü. Sağlıklı olmak istiyorsan, yürü. Hayatının en iyi şekline girmek istiyorsan, yürü. Dengeli bir psikolojiye sahip olmak istiyorsan, yürü. Ücretsiz terapi hizmeti almak istiyorsan, yürü. Stressiz bir hayat istiyorsan, yürü. Hayattan zevk almak istiyorsan, yürü. İşin güzel yanı bu benzersiz aktivite ücretsiz. Şimdilik. Güç odakları, yürümenin gücünü fark ederlerse durum değişebilir.

 

40. Beklentilerden kurtul. Beklenti, yetersizlik duygusunu pekiştirir; sahip olmadıklarını idealleştirir, ilişkileri yıpratır. Sonrası, hayal kırıklığı…

 

41. Ver. Hiçbir şey beklemeden. Bırak, çabanı kimse fark etmesin, verdiğini kimse bilmesin, kimse seni takdir etmesin. Sen, ver. Vermenin en saf ve en güçlü hali budur. İnsanın ulaşabileceği en doruk noktalardan birisi de muhtemelen budur: Beklentisiz vermek.

 

42. Hayat aşırı kısa. Hızla geçiyor. Daha kim olduğunu bile tam olarak çözemeden servi ağaçlarının serinliğini hissedeceksin. Kaçış yok. O halde hayatını elinden geldiğince değerlerinle hizala ve her anın değerini bil. Öylesine bilmek değil ama... Her anın mucizevî güzelliğini tüm varlığınla hissetmelisin. Sen, güzel anlar koleksiyoncusu ol, yeter. Büyük resmi boşver. O, başının çaresine bakar.


--

 

* Başlıktaki 42 sayısı, yaşıma matuftur.

* Oksimoron: Birbiriyle çelişen iki kavramın bir arada kullanılması.

 

img

Ömer ÜNER

Yorumlar